Steunzolen aanmeten op afstand

 

Klachten die ontstaan tijdens staan, lopen en sporten kunnen behandeld worden met steunzolen. Voor het bepalen of steunzolen voor u een oplossing kunnen zijn wordt eerst een gesprek met u afgenomen door middel van beeldbellen. We vragen u om de lokatie van uw (pijn)klachten aan te wijzen. Eventueel willen we uw looppatroon beoordelen. Hiervoor kunt u gevraagd worden om van de camera af te lopen en vervolgens weer naar de camera toe lopen. Vermoedelijk zal u gevraagd worden dit een aantal malen te doen. Daarnaast kan u nog gevraagd worden een aantal bewegingen of oefeningen te doen. Er wordt gekeken de stand en functie van uw voeten zodat we een goede indruk krijgen waarmee we uw steunzolen kunnen maken. 

Uw voorkeuren zijn medebepalend voor hoe de zolen er uiteindelijk qua pasvorm en volume uit komen te zien. Door dit met u te bespreken zullen uw zolen uiteindelijk gemaakt worden naar de perfecte pasvorm zodat het goed in uw schoenen past. 

Afhankelijk van uw (voet)klachten kan extra steun of demping worden toegevoegd. Uw zolen worden gemaakt door podotherapeuten met ruime werkervaring. De voetafdrukformulieren zijn de bouwtekeningen voor de basis van uw steunzolen. 

De materialen die we gebruiken om uw steunzolen te maken zijn van dezelfde professionele kwaliteit die in vele podothreapie en podologie praktijken worden gebruikt. 

Mocht u een tweede paar zolen willen dan is dit eenvoudig reproduceerbaar, tot op de millimeter nauwkeurig. Indien gewenst kunnen we deze voorzien van een andere afdeklaag, bijvoorbeeld met extra demping voor het sporten. 

Vanaf de ontvangst van uw voetafdrukformulieren hebben wij de zolen binnen een week gemaakt en verstuurd naar uw adres. Het voordeel van deze snelle levertijd is dat uw snel van uw klachten af bent. Dus geen wachttijd!


 

Op maat gemaakt

 

Afhankelijk van uw klachten en de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald of er in de steunzolen nodig zijn. Indien dit het geval is wordt er een afdrukset naar u verzonden per post. Bij deze set zit een gebruiksaanwijzing waarmee u eenvoudig afdrukken kunt maken van (beide) voeten. Deze afdrukken stuurt u aan ons retour met bijgevoegde retourenveloppen. 

De inlegzolen en steunzolen die door ons worden gemaakt zijn op maat en individueel vervaardigd. Confectievervaardiging (dus standaardzooltjes) is niet mogelijk omdat iedere klacht en iedere voet verschillend is. 

Wij beschikken over de mogelijkheid om de zolen met een cadcam systeem te vervaardigen. Dit houdt in dat het gehele proces van meten en vervaardigen van podotherapeutische zolen gedigitaliseerd en geautomatiseerd is. Hierdoor kan er veel nauwkeuriger, maar ook sneller worden gewerkt. Een tweede paar zolen is hierdoor te reproduceren tot op de millimeter nauwkeurig!

 

Zooltypen

 

Afhankelijk van de gestelde diagnose worden er zolen gemaakt. Deze zolen kunnen bestaan uit een optimale combinatie van verschillende zooltypen waarbij wij per individu en diagnose bepalen wat het beste geschikt is voor uw klachten, rekening houdend met uw wensen en de pasvorm van uw schoenen. In de praktijk worden de verschillende benamingen vaak door elkaar gebruikt en is er niet een vaste definitie van het beprip. Omdat wij vaak de vraag krijgen wat het verschil is tussen steunzolen, inlegzolen, correctiezolen en confectiezolen geven wij hieronder een basale uitleg per zooltype:

Steunzolen

Steunzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet door middel van passieve ondersteuning van met name het voetgewelf en de voorvoet. Vroeger werden steunzolen gemaakt van staal door orthopedisch schoenmaker aan de hand van een standaardzool die ‘opgeklopt’ werden naar het voetgewelf van de patiënt. Tegenwoordig worden stalen zolen niet meer gemaakt en worden zolen gemaakt van kunststof, rubber, kruk en/of leder.

Inlegzolen

De inlegzool is een zeer ruim begrip. Het betekend niet meer dan de binnenzool in de schoen, al dan niet op maat gemaakt. In ons geval bedoelen wij met het begrip inlegzolen altijd een klachtgerichte -en op maat gemaakte- inlegzolen. Wij geven de voorkeur aan het begrip 'steunzolen' omdat dit het beste de lading dekt. 

Correctiezolen

Correctiezolen hebben als doel de voetstand (permanent) te corrigeren. Dit gebeurd met name indien de voetstand verbeterd dient te worden, bijvoorbeeld bij kinderen of mensen met platvoeten. De term platvoeten dekt niet geheeld de lading, men spreekt in dit geval van doorgezakte voeten of voeten die door het doorzakken afvlakken danwel platter worden. Ook kan het als doel hebben om uw houding, looppatroon of drukverdeling onder de voet te corrigeren.

Confectiezolen

Confectiezolen zijn standaardzooltjes die u bij een schoenwinkel of schoenmaker kunt aanschaffen die gemaakt zijn met een specifiek doel voor een ‘gemiddelde’ voet, dus niet op maat gemaakt. Helaas hebben de meeste mensen geen ‘gemiddelde’ voeten waardoor confectiezolen vaak onvoldoende verlichting geven bij (pijn)klachten. Bij een beginnende (pijn)klacht kan het wel verlichting bieden. Voorbeelden hiervan zijn gelhieltjes voor hielspoor, ondersteunende zooltjes voor platvoeten, zooltjes voor doorgezakte voorvoet en hakverhogers voor achillespeesklachten.

 

Indicaties voor steunzolen

 

Podotherapie richt zich op het  maken van de meest optimale zool voor uw (pijn)klacht. Hieronder enkele voorbeelden van diagnosen waarbij specifiek rekening gehouden wordt met het maken van de steunzolen:

Steunzolen voor hielspoor en fasciitis plantaris beschikken veelal over extra demping onder de hielen waarbij er soms een uitsparing gemaakt wordt ter hoogte van het hielspoor (de onsteking van de fascia plantaris onder de hiel).

Steunzolen voor shinsplints  dienen met name het voetgewelf voldoende te ondersteunen om de trekrichting van de onderbeenspieren optimaal te laten functioneren.

Steunzolen voor doorgezakte voorvoeten dienen met name de voorvoet goed te ondersteunen door middel van een zogenoemde ‘pelotte’, gepositioneerd achter de bal van de voet om de druk onder de bal van de voet (voorvoet) te verdelen en de middenvoetskopjes te ontlasten zodat de doorgezakte voorvoet ondersteund wordt. 

Steunzolen voor mortonse neuralgie dienen, evenals zolen voor doorgezakte voorvoeten, een goede voorvoet ondersteuning te hebben en daarnaast ook een ondersteuning in het voetgewelf. In het geval van een mortons neuroom is steunzolen de beste oplossing. 

Steunzolen voor platvoeten hebben een goede ondersteuning in de voetholte nodig waarbij het voetgewelf minder dient door te zakken. Een platvoet kan doorzakken waardoor hij gecorrigeerd dient te worden, echter kan het ondersteunen van een platte voet comfortabel zijn. 

Steunzolen voor holvoeten hebben veelal een ondersteuning aan de buitenachterzijde van de hiel en volgen en binnenste voetgewelf zodat het gewelf goed wordt ondersteund. Een holvoet heeft vaak veel profijt van steunzolen. 

Steunzolen voor achillespeesklachten dienen de trekrichting van de achillespees te optimaliseren en de lengte van de achillespees te compenseren. De hiel van de zool dient hoger te staan dan de voorvoet.

Steunzolen voor lage rugklachten hebben vaak een goede ondersteuning van het voetgewelf en kunnen, indien er sprake is van een beenlengteverschil, een links/rechts verschil hebben in de dikte van de zolen om een lengteverschil van de benen te compenseren. Vooral onderrugklachten / lage rugklachten zijn goed te behandelen met het dragen van inlegzolen.

 

Levertijd

 

Omdat we beschikken over onze eigen productiefaciliteit, welke in Nederland is gevestigd, hebben wij een productietijd van slechts enkele dagen. Bij ‘spoedgevallen’ hebben we zelfs de mogelijkheid om de zolen binnen enkele uren klaar te hebben. In het algemeen versturen we de inlegzolen ongeveer één week na retourontvangst van de voetafdrukken. Dit is uniek in de branche en wij zijn trots dit aan te kunnen bieden.

 

Wennen aan de nieuwe zolen

 

Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op. Wacht met het gebruik van de zolen tijdens sporten totdat u met ‘gewoon lopen’ aan de zolen gewend bent. Tijdens sporten zullen de krachten op de voet groter zijn, daarom zullen sportzolen subtielere elementen bevatten. Ook wordt er vaker gekozen voor een meer dempende afdeklaag bij sportzolen. Er dient met sportafhankelijke biomechanica rekening gehouden te worden. Sporten is een zware belasting voor de zolen (vocht en slijtage). Als u intensief sport is het verstandig een extra paar sportzolen aan te schaffen. Tevens kan er, indien van toepassing, in overleg een persoonlijk trainingsschema voor u worden samengesteld. Uw klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier gemiddeld zo’n 5 tot 7 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten). 

 

Garantie

 

Onze inlegzolen zijn een therapeutisch hulpmiddel. Zodoende kan geen garantie gegeven worden op het resultaat van de therapie. De inlegzolen gaan gemiddeld enkele jaren. Na deze tijd is de kans aanwezig dat ze hun functie verliezen als gevolg van slijtage.